Over mij

Ik ben Mariska Pool.  Al mijn hele leven ben ik bezig met textiel: vanaf mijn eerste kleine, oranje naaimachientje dat ik voor mijn Communie kreeg tot vandaag. Ik heb van textiel ook mijn vak gemaakt. Eerst ben ik kunstgeschiedenis gaan studeren aan de Universiteit van Utrecht en daarna Textielambachten aan de kunstacademie in Brussel. Daarnaast heb ik een tijdje Modevormgeving en Styling aan de Modeacademie Marja van Riel in Rotterdam en patroontekenen bij de Rotterdamse Snijschool gedaan. En dan natuurlijk nog allerlei cursussen in weven, textielverven, drukken op textiel, gewoon alles wat leuk is en met textiel en mode te maken heeft - dat doe ik nog steeds. Uiteindelijk heb ik bijna twintig jaar als textielrestaurator gewerkt bij een museum waar ik zorgde het behoud van de kostuums en accessoires. In het museum begeleidde ik vrijwilligers en collega's die het restaureren van textiel moesten leren. Maar het leukst vond ik het maken van replica-kostuums en het werken aan tentoonstellingen waar textiel en kostuums centraal stond: restaureren van de museumstukken, mannequinage, onderzoek naar de fabricage en geschiedenis van het textiel - het hele pakket. Wil je daar meer van weten? Klik dan hier). 


Dressed to kill - Legermuseum, Delft
Daarnaast heb ik altijd kleding gemaakt. Op dat eerste kleine, oranje naaimachientje ging ik aan de slag voor mijn barbies. Op mijn elfde had ik mijn eerste bloesje voor mijzelf genaaid op de machine van mijn moeder genaaid. Supertrots was ik op mijn Laura Ashley-stijl bloesje met ruches en kant - dat het ene manchet 2 cm langer was dan het andere, mocht de pret niet drukken! Sindsdien ben ik blijven naaien, voor mijzelf en voor anderen, voor het plezier en in opdracht: rokken, jurken, jassen, broeken, avondjurken, zelfs bruidsjurken.

Ik vind het leuk alles wat ik geleerd heb te delen met anderen. Vandaar de keuze om naailes te geven en kleding op maat te gaan maken. Ik denk dat je daarvoor - gezien mijn ervaring - bij mij aan het goede adres bent!


Pareltjes opnaaien om kant te verfraaien