Pussybow-blousje





Van een cursiste leende ik een leuk patroon van een blouse met strikkraag uit de Milliblu’s herfst/winter 2019. In het Engels wordt zo’n strik een ‘pussy(cat) bow’ - een poezenstrikje -genoemd en daarom had ik het ideale lapje ervoor liggen: een crèmekleurige ondergrond bezaait met gestileerde poesjes. Hoe leuk kan het zijn! 


Pierre Mignard, Madame de La Vallière, 1670 - gravure met Madam de La Valliere,
maker onbekend.
Ik vond de engelse benaming erg grappig en ben eens op onderzoek uitgegaan hoe de strik aan zijn naam komt. Het is een benaming die stamt uit de 20ste eeuw. Voor die tijd werd de strikdas een lavallière genoemd, naar Hertogin Louise de La Vallière, de maîtresse van Lodewijk de XIV. Zij zou de strikdas populair gemaakt hebben. Dit soort modegeruchten boeit mij altijd mateloos en ik ben allerlei portretten van Louise de La Vallière  gaan bekijken. Het is een mooie dame die constant met een prachtig decolleté geschilderd werd, maar een echte pussybow kon ik niet vinden. We zien haar met een piepklein strikje afgebeeld, of met een fichu - een halsdoek die het decolleté een beetje bedekt- waarvan de punten met een juweel worden samengehouden. Maar in een beschrijving van haar kleding las ik dat zij tijdens een feest in 1661 in Vaux een witte jurk droeg ‘ met gouden sterren en bladeren in Perzisch borduurwerk, een een lichtblouse das, gestrikt in een grote knoop onder haar boezem’ (geciteerd in: N. Hudson Moore, The Lacebook’ 1904). Zou dit de pussybow kunnen zijn? Een duidelijker verwijzing heb ik niet kunnen vinden. Feit is wel dat dergelijke dames de mode konden dicteren en alles wat zij droegen werd nageaapt door gewone stervelingen.  

Claude Marie Dubufe, zelfportet, 1818 - Necklothitania, 1818
In de 19de eeuw waren het vooral kunstenaars, studenten, intellectuelen en vrouwen die een lavallière droegen: een ietwat frivolere, ongedwongener das dan men gewend was. In het plamflet Necklothitania uit 1818 is het echte ‘kattenstrikje’ nog niet te vinden als officiele herendracht, maar goed, kunstenaars gaven hier al snel hun eigen draai aan. 

In de damesmode van de 19de eeuw is wel al een ruime variëteit aan strikjes te vinden. We hoeven maar wat oude foto’s te bekijken en we zien dat de pussybow ruim zijn entree heeft gemaakt. 

Damesportretten, 19de eeuw


De term pussybow moet ergens aan het begin van de 20ste eeuw geïntroduceerd zijn. 
We gaan er vanuit dat de term voor
St. Petersburg Times
het eerst in 1934 voor het eerst officieel is gebruikt in de Amerikaanse krant Saint Petersburg Times waar een patroon stond van een jurk waarbij de kraag gevarieerd kon worden als naar gelang de stemming van de draagster. Een van de mogelijkheden was ’
with an intriguingly feminine pussy-cat bow, tied high under your chin!’


Margret Thatcher
Sindsdien is de strik nauwelijks meer weggeweest uit de mode. Coco Chanel maakte ‘m deel van haar pakjes, powerdressers a la Margret Thatcher (en recentelijk Melania Trump), lieve meisjes droegen ‘m graag. Er is een pussybow blouse  voor iedereen.

Wil jij ook zo'n leuke blouse maken? Dat kan! In ongeveer 2 lessen van 2 uur kan je er ééntje maken!